Kategorierna U12-U11 spelas enligt Easy Basket-reglerna från Svenska Basketbollförbundet, förutom nedanstående ändringar.

Speltid är 4 x 6 minuter. Klockan stannas inte de sista tre minuterna.

Inga time-outs, en minuts paus mellan varje period.

Spelare/Byten

Matcherna spelas 5 mot 5 på banan (Fullstor plan)

Varje spelare måste spela minst en period och sitta på bänken minst en period.  Detta innebär, att om ett lag måste bestå av minst 7 spelare för att spela med 5 spelare på planen varje period. Om ni har mindre än 7 spelare i laget, måste ni spela någon/några period(er) med 4 eller 3 spelare på planen.

Byten kan bara göras mellan perioderna och om en spelare blir skadad. Om du byter ut en skadad spelare, kommer den inbytta spelaren att räknas som spelare för den perioden.

Bestraffning för felaktiga byten: Teknisk foul för coachen.

Bollstorlek/Korghöjd

Alla matcher spelas med bollstorlek 5 på låga korgar, 260 cm.

Poäng

Inga tre-poängsskott. Inga bonuskast när en spelare blir foulad samtidigt som poäng görs. I stället, får det laget som gör poäng ett extra poäng i protokollet.

Fouls

Spelaren blir utfoulad vid den fjärde personliga foulen. När en spelare får sin fjärde foul måste denna spelare bytas ut. Matchklockan ska INTE stoppas.

Inga lagfoul räknas.

Inga straffkast. Om en spelare blir foulad vid ett skottförsök, men missar korgen, erhåller skyttens lag en poäng samt bollen för inkast vid baslinjen. Om en spelare blir foulad vid ett skottförsök, och gör poäng, får det poänggörande laget ett extra poäng (3 poäng totalt), och det foulande laget får inkast på baslinjen.

Om en teknisk eller osportslig foul döms, får motståndarna en poäng och bollen vid inkastlinjen på främre planhalvan.

Överträdelser

Bakåtspel (från främre till bakre planhalvan) är inte en överträdelse.

En spelare får lov att ta bollen från en spelare i motståndarlaget, detta är ingen överträdelse.

Försvar

Zonförsvar är inte tillåtet. Bestraffning: Första gången får coachen en officiell varning, andra gången en B-teknisk foul på coachen.

Helplansförsvar/press är inte tillåtet för ett lag som leder med mer än 20 poäng.

(Situation: Ett lag har enbart 4 spelare på planen på grund av fouls/skador etc.= motståndarlaget måste fortfarande spela man-man försvar = 2 spelare från laget med 5 spelare måste spela man-man försvar på samma spelare. Inget zon-försvar tillåtet)

Övertidsperiod

Oavgjort resultat avgörs med övertidsperiod(er) 1x2 minuter till dess att en vinnare korats. Övertidsperiod betraktas som en ny period. Spelriktningspilen gäller i början av, och fortsatt under, övertidsperioden.

Skottklocka (24-sek/14-sek)

Skottklockan (24-sek/14-sek) är inte bemannad i sekretariatet, men domaren kan signalera för 10 sekunder kvar av anfallet om ett lag, såvitt domaren bedömer, medvetet försenar matchen eller om bollen inte rör ringen inom rimlig tid.